Grytha, Philippien & het artistieke team...

Afbeeldingen/02 - Over ons/Phlip en Grytha_2.jpgGrytha en Philippien begonnen hun duo-regie bij jongerentheatergroep Eloquentia en maakten daar Alibaba Niet Gezien (2008), Eén voor Allen (2007), Romeo en Julia (2006) en De Revisor (2005). Bij Eloquentia begon ook hun samenwerking met de vormgevers Bas de Bruijn (decor), Elvera van Bentum (kostuums), Bartus Kors (techniek) en Marten Boonstra (choreografie). Met hun eigen stichting Jonge Sla maakten ze De Vrek (2011), De Kersentuin (2009) en De Koopman van Venetië (2014). Bij Jonge Sla gingen ook Marjan van den Hof (grime), Niels Smit Duyzentkunst (muziek) en Iris van Dijk (productie) deel uitmaken van het artistieke team.

Philippien Bos - Regie

Afbeeldingen/02 - Over ons/Philippien 2011.jpgPhilippien is medeoprichter van Jonge Sla. Sinds 2006 is ze ZZP theatermaker. Ze begon met regisseren in 2004 bij Eloquentia en heeft sindsdien vele producties geregisseerd (zie hier onder voor een opsomming). In 2012 studeerde ze af aan de Regieopleiding Amateurkunst met Adams Appels door stg Kurk, waarvoor ze zelf het filmscript naar een theaterscript bewerkte. Naast het regisseren houdt Philippien zich ook bezig met acteren, productie en p.r. Voor haar toneelcarriere studeerde Philippien in 1995 af als sociologe aan de RUG.

Naast de voorstellingen bij Jonge Sla regisseerde Philippien o.a.: Grensland (in co-regie met Pieter Stellingwerf, door stg Peerd en BUOG 2014), Het project 'Jij in de Lawei' (Theater De Lawei, De Odyssee 2015, 2014), Het Complot (Familie 2015, Slippers 2010), De Dames Slier (Jeugdtheater, Mijn Zus Valerie 2013, De Boomhut 2011),  Iets Dat Niemand Weet (eindregie, 2013), Sappho (Moord in de Meterkast 2015, twee eenakters 2013, Keukengeheimen 2007) Sappho Jeugd (Dwazen 2008), Gastvrij (de openluchtvoorstelling Bloed & Liefde 2012), Een Zomerjurk vol Verdriet (regieopleiding, 2012), Flauwecult (Winteravond 2011), de locatietheater-voorstelling De Zwarte Molen (2007) door jongeren van Kronkels door Fivelingo, waarvoor ze het boek van Preussler tot een theaterscript bewerkte en Eloquentia (vier producties 2004-2008).

Voordat Philippien ZZP'er werd: volgde ze in haar atheneumtijd de Vooropleiding Theater en leidde na haar studie sociologie het spelen bij Theater te Water haar het theatervak weer in.

Grytha Visser - Regie

Afbeeldingen/02 - Over ons/GrythaVisser.jpgGrytha is mede-oprichter en artistiek leider van Jonge Sla. In 2012 studeerde ze af aan de Opleiding Regie Amateurtheater bij Keunstwurk in Leeuwarden met een Friese bewerking van De Kersentuin door het Openluchtspel in Snakkerburen. Ze heeft de regie verzorgd van o.a. overige openluchtspelen in Snakkerburen, de jeugd van Diever (Romeo en Julia, Vanavond houden we het droog), Toneelgroep Wyns met Keukengeheimen, Flauwecult met Het Einde van De Aspergetijd (2008), Het Complot met Het Bloed Kruipt (2008), De Zevende Drift met een improvisatievoorstelling (2008) en De Hinkepoot van Inishmaan (2007). Grytha werkt verder als trainingsactrice en actrice (o.a. film en televisie: Snuf de Hond, Boven Wotter, Dankert en Dankert. En theater: Het Complot, De Klucht, De Minnaar, Theater te Water) en ze is dramadocent bij het jeugdtoneel van Shakespearetheater te Diever en het Praediniusgymnasium te Groningen.

Bartus Kors - Techniek

Afbeeldingen/02 - Over ons/BartusKors.jpgBartus Kors is als technicus vanaf de eerste voorstelling betrokken geweest bij Jonge Sla. Verder werkt(e) hij als technicus bij theatervoorstellingen en -projecten van o.a. Volhuis Producties (2005-heden), Hard Licht door Theatergroep Kaft (2013), Het Bloed Kruipt, Slippers en De Gelukkige Mandarijn door Het Complot Theater (2008-2013), Adams Appels door Theatergroep Kurk (2013), Welkom in het Bos, Jacquot & Plumeau en Het Eind van de Aspergetijd door Flauwecult (2006-2008), Blijf! door Heisa (2010), De Revisor, Romeo en Julia, Eén voor Allen, Alibaba Niet Gezien, Lang & Gelukkig, Aulos en Iemand Niemand Doortje door Eloquentia (2005-2013), De Hinkepoot van Inishmaan door De Zevende Drift (2007), De Zwarte Molen door Kronkels door Fivelingo (2007), Geluk Is Niet Te Huur door De Prins van Groningen (2006), Kleedt U Zich Daar Maar Even Uit, De Piraten Komen! en Schat in de Kast door Productiehuis Dastater (2001-2005). Verder verzorgt / verzorgde hij de techniek bij diverse bandjes zoals The Full Minties en Hollands Verdriet, De Verborgen Legende (openluchttheater Friesland 2006) en het 4 Mei Project Over Holland (2006).

Meer info: www.bartuskors.nl

Elvera van Bentum - Kostuums

Afbeeldingen/02 - Over ons/ElveraVanBentum.jpgElvera van Bentum is theatervormgeefster, modeontwerpster en art-director. Zij is verantwoordelijk voor ontwerp en/of uitvoering van decor, rekwisieten en kostuums voor diverse theater-, dans- en filmprojecten. Elvera is vaste ontwerpster bij Jonge Sla, jongerentoneelgroep Eloquentia, het Openluchtspel Slochteren (bij de Fraeylemaborg) en De Dames Slier. Bij de regionale locatietheaterprojecten De Vliegende Hollander (2009-2011) en De Nieuwe Man (2012), beide te Appingedam en De Rattenvanger van de Zijlen (2012) te Delfzijl is ze chef atelier en begeleidster van de kostuumgroep (bestaande uit 25 vrijwilligers).

Een greep uit haar overige werkzaamheden:

  • Uitvoering kostuums voor Opera Orfeo op de vijver van paleis Soestdijk (2011-2012), Opera Carmen te Delfzijl (2010) en diverse producties van Galili Dance, NNT en NND.
  • Ontwerp accessoires en begeleiding vrijwilligers van de Shakespeare-vereniging te Diever (1998-2011)
  • Art-director bij De Hemel op Helwerd (2012), een educatieve film over de kerstening van Groningen in de 8ste eeuw.
  • Lid van Kunstenaarscollectief De Draad, organisator van het jaarlijks meerdaagse festival Art Carnivale aan het Schildmeer, exposities / workshops en andere activiteiten in Galerie HOP te Delfzijl.

Bas de Bruijn - Décor

Afbeeldingen/02 - Over ons/Afb009.jpgNa zijn studie Kunst en Kunstbeleid regisseerde Bas bij zijn oude vakgroep Part Two (Oscar van Woensel) en Crave (Sarah Kane). Daar ontwikkelde hij het toneelbeeld in samenwerking met studenten van de Minerva. In de producties die volgden deed hij dat - aanvankelijk noodgedwongen - zelf: Krispijn Medicijn voor Iovivat, De Bruiloft van Figaro voor Eloquentia en Verf, De Miraculeuze Comeback van Mea L. Loman en De Revisor voor Vindicat. Sindsdien is de aandacht van Bas verschoven naar de visuele kant van theater. Voor Dastater bouwde hij de reisdecors voor De Piraten Komen, Ik Ben Niet Mijn Broer en Het Is Niet Wat U Denkt naar ontwerp van vormgever Harm Naaijer. Zijn eigen ontwerpen waren te zien bij Eloquentia (Folklore, Ons Kent Ons, De Revisor, Romeo en Julia, Eén voor Allen en Ali Baba Niet Gezien). Recentelijk bouwde hij decors voor de studentensoap Mussengang (voor het festival Noorderzon), de schoolvoorstellingen Blijf! en Daar (voor stichting Heisa), de kerstvoorstellingen De Jongen Met De Zwavelstokjes en Lang & Gelukkig (voor theaterwerkplaats De Prins van Groningen) en de afstudeervoorstellingen Bij de Buren en Vrouwen Justitia (eveneens voor De Prins). Momenteel werkt hij aan het toneelbeeld voor Club Oklahoma en voor stichting Kaft.

Naast theatervormgeving werkt Bas als acteur bij o.a. De Steeg en stichting Kaft.

Marten Boonstra - Choreografie

Afbeeldingen/02 - Over ons/MartenBoonstra.jpgMarten Boonstra is op zijn 16de begonnen met spelen in het theater bij o.a. Het Grunneger Volkstoneel en De Voorziening. Hij volgde lessen bij de School voor Dans en Beweging bij Marina van de Ruyt. Hij werkte als choreograaf bij verschillende toneelgezelschappen zoals GOOV Muziektheater (Candide, On the Twentieth Century, Ruddigore, Columbus, How to Succeed in Business Without Really Trying, Strike Up The Band, Jekyll and Hyde en Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat), toneelvereniging Spek om Spinnen met het openluchtspel Vrumd Volk, toneelvereniging ADO met Ein Waltzertraum en Im Weißen Rössl, Operettevereniging Omlandi met de musical My Fair Lady, operettevereniging Pro Burletta met Der Graf von Luxemburg, Het Fraeylemaborg Ensemble met de Revue Gas Gas Gas, Boog Nederland met Grafin Mariza. Marten verzorgde tevens een aantal workshops 'Koor in Beweging'. Op dit moment is hij aan het repeteren met het openluchttheaterstuk t Weer Kermes ien Nuus bij stichting Spek om Spinnen in Nuis. Bij het gemengd koor A Bunch of Twilps uit Assen werkt hij mee aan een liedjesprogramma en verzorgt hij de choreografie.

Naast dit alles speelt, zingt en danst Marten zelf ook in vele producties.

Marjan van den Hof - Grime

Afbeeldingen/02 - Over ons/Marjan vd Hof.jpgMarjan van den Hof is aan de Kunstacademie Minerva afgestudeerd als beeldhouwster. Later haalde zij daar ook haar 1e graad docentendiploma. Momenteel werkt ze als workshopdocent Beeldende Vakken op middelbare scholen en geeft ze ook workshops in grimeren, bodypaint, visagie, wonden en tatoeages maken en theaterprojecten. Als grimeuse heeft ze o.a. gewerkt voor OOG-TV, TVNoord, Het journaal, verschillende praatprogramma's, SBS-regionaal en natuurlijk vele theaterprojecten.

Niels Smit Duyzentkunst - Muziek

Afbeeldingen/02 - Over ons/Niels.jpgNiels is geruime tijd actief als componist, musicus, regisseur, acteur en organisator. Zo regisseerde hij o.a. de jubileumvoorstelling Aulos van Eloquentia in de Stadsschouwburg te Groningen, is hij zakelijk leider van het ZomerJazzFietsTour Festival, was hij gitarist bij Harm Wierda, speelt hij contrabas bij de klezmer/folk formatie Sidaro en schreef hij de muziek van en voor meerdere voorstellingen van onder meer de Theaterwerkplaats De Prins van Groningen, De Dames Slier, Dominic van Vree, de film Hemel op Helwerd, toneelvereniging Iovivat en De Vrek bij Jonge Sla. Maar ook zelf staat hij regelmatig als acteur op het podium of speelt in korte films.

Alsof daarmee nog niet genoeg tijd is gevuld, geeft Niels particulier muziekles (gitaar, drums, bas, piano), geeft hij muziekworkshops op scholen en organiseert hij concerten, exposities en theater in het kerkje van Oostum.

Iris van Dijk - Productieleiding

Afbeeldingen/02 - Over ons/Iris van Dijk.jpgIris is tijdens haar studie Kunsten, Cultuur en Media aan de RuG begonnen als lichttechnicus en vrijwilliger bij diverse theaterfestivals. In 2007 is ze afgestudeerd als theaterwetenschapper en is toen zowel freelance als theatertechnicus als vaste productieleider bij de Theaterwerkplaats De Prins van Groningen aan het werk gegaan. Naast haar werk bij de Theaterwerkplaats vervult ze momenteel bij diverse projecten zowel productie als zakelijke functies. Naast theater is ze ook nauw betrokken bij het filmveld in Groningen, met name bij het productiehuis Schaftkip Films. Bij diverse speelfilms heeft ze de productie of productionele ondersteuning gedaan, ook in New York en Berlijn. Sinds april 2012 is ze binnen de Theaterwerkplaats overgestapt van productieleider naar de functie van coördinator van het Prinsentheater. Sinds januari 2017 is ze opnieuw als zelfstandige productieleider begonnen. Een aantal projecten waar ze sindsdien als productieleider bij betrokken is (geweest): de nieuwjaarsvoorstellingen van de Nieuwe Kolk in Assen, het theaterfeuilleton Uut de Hoogte in Groningen en diverse projecten van VRIJDAG of waar VRIJDAG als samenwerkingspartner bij betrokken is (zoals optredens op Noorderzon, Jazz te Gast, Korreweg Klassiek).

Renate Dokter - P.R.

Afbeeldingen/02 - Over ons/Renate Dokter_2.JPGRenate werkt onder de naam 'Podium tekst & communicatie' als campagneleider en publiciteitsmedewerker voor o.a. het Noordpool Orkest, Stichting Iemandsland, Stichting Peerd, VRIJDAG en de Stichting Ode an de Ao. Daarnaast werkt ze als marketing- & communicatieadviseur bij woningcorporatie Nijestee. Ze studeerde journalistiek aan de Windesheim in Zwolle en heeft na haar opleiding aan de Amateur Theater School haar eigen theatergroep ("Kurk") opgericht. Op dit moment volgt ze de opleiding Regisseur Amateurtheater.

Er zijn momenteel geen voorstellingen gepland.


© 2008 - Kortsluiting